Kunststof kozijnen: prijzen, voordelen, info

Ben je een woning aan het bouwen en is de tijd om na te denken over je kozijnen aangebroken? Of heb je pas een (verouderd) pand gekocht en dien je de ramen te vervangen? Het vervangen of nieuw plaatsen van iedere soort kozijnen is hoe dan ook een heuse investering die je uiteraard liefst zo klein mogelijk houdt. Kunststof kozijnen komen er als goedkoopste optie uit maar dan dien je er wel de juiste uit te kiezen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over dit soort ramen.

Wat kosten kunststof kozijnen?

Hoeveel de kosten voor kunststof kozijnen precies bedragen, kan onmogelijk in een-twee-drie bepaald worden omdat dit van meerdere factoren afhangt:

  • Merk van je kunststof kozijnen: Net zoals dit het geval is met alles wat je koopt, betaal je ook voor de aanschaf van kunststof kozijnen meer wanneer je kiest voor een merk met een uitstekende reputatie dan wanneer je kiest voor een minder bekende merknaam.
  • Soort kunststofraam: Heb je gekozen voor een vast raam, een valraam of een draaikiepraam? Al deze kozijnen hebben verschillende eigenschappen en bijgevolg dus ook een andere prijs.
  • Kleur: Wil jij een kozijn in een basiskleur of heb jij graag een uniek raamvenster in een afwijkende kleur die niemand anders heeft? Voor een niet alledaagse kleur, betaal je allicht meer.
  • Extra opties: Wens jij jouw kozijn te voorzien van ventilatieroosters, roeden of rolluiken? Wat voor profiel en soort glas heb je gekozen? Hoe meer extra opties je wilt, hoe dieper je in je geldbuidel zal moeten tasten.
  • Grootte van je kozijnen: Het spreekt vanzelf dat een groter raam je meer zal kosten dan een relatief klein raampje.
  • Gekozen slot: Kan jouw raam snel en moeiteloos geopend worden of wil je graag een slot met een keurmerk dat je beschermt tegen mogelijke inbraken? Hoe meer luxe en veiligheid, hoe hoger het kostenplaatje.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Hoe wordt de prijs van kunststof kozijnen berekend?

Het totale prijskaartje voor kunststof kozijnen komt tot stand door vier prijsbepalende factoren bij elkaar op te tellen:

1) De arbeidskosten

De kosten voor het vervangen of plaatsen van kunststof kozijnen, worden grotendeels bepaald door de arbeidskosten. Afhankelijk van de firma waarvoor jij gekozen hebt, het aantal ramen, de complexiteit van de werkzaamheden en de afwerking die jij wenst, zal je een andere prijs betalen. Zo goed als alle aannemers werken met een vast uurtarief: Meer werkuren resultaten dus automatisch in een hogere eindfactuur.

👉 De arbeidskosten representeren 45% van de prijs op jouw factuur.

2) De kosten voor het materiaal

De materiaalkosten oefenen eveneens een grote invloed uit op de totaalprijs. Heb jij gekozen voor meerdere extra opties zoals rolluiken, horren of roeden en wil je dubbel in plaats van enkel glas? Ga je voor een slot van een gerenommeerd keurmerk?

👉 Al deze extra’s zijn doorslaggevend voor de uiteindelijke materiaalkosten die maar liefst 45% van de totale kosten vertegenwoordigen.

3) Uitbreken van bestaande kozijnen

Als je kunststof kozijnen gaat vervangen in een reeds bestaand pand, moet de raamspecialist eerst nog sloopwerken uitvoeren voordat hij jouw nieuwe ramen kan plaatsen. Hoeveel tijd hier precies aan voorbijgaat hangt af van het aantal uit te breken ramen en de complexiteit van deze voorbereidende werken.

👉 Het slopen staat voor 5% van de eindprijs.

4) De kosten voor de installatie

Als laatste, zijn er dan nog de montagekosten die, net zoals de sloopkosten, 5% van de eindprijs voorstellen.

In het algemeen kunnen we stellen dat je om een kunststof kozijn te plaatsen, rekening moet houden met een prijs die schommelt tussen € 630 en € 820 per vierkante meter raam waarbij een valraam goedkoper is dan een draaikiepraam maar duurder dan een vast raam. Deze prijs is inclusief btw, montagekosten en ervan uitgaande dat je kiest voor HR-glas.(= hoogrendementsglas, ook wel gekend als isolerend dubbelglas)

De prijs per raam

Je weet ondertussen hoeveel de gemiddelde prijs per vierkante meter kunststof kozijn bedraagt. Toch is de prijs ook sterk afhankelijk van wat er precies dient te gebeuren en aan welk soort raam. Ga jij kunststof kozijnen vervangen of herstellen of gaat het om het raamwerk van een grote deur?

Restauratie van een reeds bestaand kozijn

Stel, één of meerdere ramen in je woning zijn (licht) beschadigd en volledig nieuwe kunststof kozijnen plaatsen, is volgens de raamspecialist echt niet nodig. Kies dan voor de meest budgetvriendelijke oplossing en laat je raam (of ramen) herstellen. Hiervoor betaal je zo’n € 130 tot € 170 per uur.

Kunststof kozijnen vervangen

kunststof kozijn vervangen

In sommige gevallen zijn je oude kozijnen in zo’n slechte staat dat je niet anders kan dan ze te vervangen door nieuwe. Wens jij je houten of aluminium vast raam (= een raam dat niet open kan) om te ruilen voor een kunststof raam? Reken dan op een prijskaartje tussen € 650 en € 1.250 per raam. Wil jij een raam dat je gedeeltelijk kunt openzetten in de wintermaanden en volledig kunt openen op een warme zomerdag? Dan kies je voor de installatie van een draaikiepraam. De prijs hiervoor ligt tussen € 850 en € 1.450 per kozijn.

Kunststof kozijnen plaatsen in deuren

Openslaande deuren die je zicht geven op je buitenwoonkamer, staan mooi in elke woning. Kunststof kozijnen plaatsen met het oog op de creatie van zulke deuren, kost je tussen € 2.050 en € 3.550, afhankelijk van het aantal deuren en de grootte van elke deur.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Kunststof kozijnen plaatsen, uitbesteden of niet?

Een kunststof kozijn plaatsen lijkt misschien een simpele klus die snel en eenvoudig te realiseren is. Niets is minder waar. Om dit karwei tot een goed einde te brengen is uitgebreide vakkennis en ervaring een absolute must. Bovendien is het vrij onwaarschijnlijk dat jij, als particulier, uitgerust bent met alle speciale apparatuur die er nodig is voor deze werkzaamheden. Daarom doe je, zowel voor het herstel als voor de vervanging van een kunststof raam, best een beroep op een kozijnspecialist. Hij weet precies wat er dient te gebeuren en staat garant voor goed uitgevoerd werk. Ga nooit zomaar met de eerste de beste firma in zee om onnodige uitgaven te voorkomen. Vraag offertes aan bij meerdere specialisten, vergelijk en maak je keuze.

Voordelen kunststof kozijnen

Vochtafstotende werking: Door te kiezen voor kunststof kozijnen, maak je komaf met vocht- en schimmelplekken.

Kunststof kan niet rotten

Onderhoudsvriendelijk

Zeer lange levensduur: Een kunststof kozijn gaat tot wel 50 jaar lang mee.

Milieuvriendelijke oplossing: Er hoeven geen bomen gekapt te worden voor de productie.

Onbeperkte mogelijkheden: Je hebt de keuze uit tientallen modellen, kleuren en afwerkingen.

Goedkoper dan aluminium kozijnen

Nadelen kunststof kozijnen

Herstel is ingewikkeld: Een kunststof kozijn dat beschadigd is, is veel moeilijker te herstellen dan een houten of aluminium kozijn dat defecten vertoont.

Geen natuurlijke uitstraling: Hout geeft een mooi, natuurlijk karakter aan je woning, kunststof beschikt helaas niet over deze eigenschap. Je kan deze look echter wel creëren door te opteren voor een houtnerf effect.

Niet overschilderbaar

Draaikiepraam opent altijd naar binnen: Het is niet mogelijk om een kunststof draaikiepraam naar buiten toe te openen. Dit kan leiden tot ongemak binnenshuis.

Aankoopprijs is hoger dan bij houten kozijnen

Soorten kunststof ramen

soorten kunststof ramen

Vast raam

Een vast raam is goedkoop omdat zo’n raam niet open kan en enkel uit een raam en een kozijn bestaat. Dit soort ramen worden veelal gebruikt in kelders of in bedrijfshallen om inbraken tegen te gaan.

Valraam

Een valraam is een raam dat je uitsluitend verticaal kunt openen en louter dient om te verluchten. Valramen vind je veelal terug in stallen en opslag- en sanitaire ruimtes.

Draaikiepraam

Een draaikiepraam is een raam dat horizontaal en verticaal geopend kan worden. Daarom wordt er meestal ook gekozen voor dit type raam in huizen en appartementen.

Klapraam

Een klapraam is een raam dat naar buiten toe kan worden uitgeklapt. Zolderruimtes en ramen boven een balkon, zijn de ideale kandidaten voor dit soort kunststof kozijnen.

Onderhoud kunststof kozijnen

Hoewel een kunststof kozijn om vrij weinig onderhoud vraagt, doe je er toch goed aan om hem minstens eenmaal per jaar aan een grondige schoonmaakbeurt te onderwerpen. Zo bescherm je niet enkel de look maar ook de levensduur van je kozijnen. Voor het reinigen, kies je best voor een klassiek schoonmaakmiddel en een zachte spons. Vermijd schuursponzen en agressieve schoonmaakproducten want deze kunnen onherstelbare schade aanrichten. Ben je toch bang om een verkeerd product te gebruiken? Schakel dan een schoonmaakspecialist in voor deze klus. Voor een prijskaartje van ongeveer € 40 ben je zeker van sublieme schoonmaakresultaten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vraag een offerte aan
1. Welk type kozijnen zoek je?

2. Hoeveel kozijnen zou je graag laten plaatsen of vervangen?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.