Soorten kozijnen: prijzen, kenmerken en advies

Zijn jouw oude kozijnen toe aan vernieuwing? Of ben je toe aan een nieuwe stijl om jouw huis weer een frisse aanblik te geven? Bekijk dan de onderstaande tekst en lees alles over verschillende soorten kozijnen. Lees wat voor soort materialen er zoal zijn, wat deze zoal kosten en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Welke soorten kozijnen zijn er? + Prijzen

Nieuwe raam- en deurkozijnen geven je woning weer een nieuwe frisse aanblik. Het plaatsen of vervangen van kozijnen is echter een specialistische klus. Zo dien je vaak ook vaak de raam te laten vervangen wanneer je nieuwe kozijnen wilt. Gelukkig dien je dit vaak slechts een keer te laten doen en kan je woning er vervolgens jaren tegen aan. Een specialistische vakman kan deze klus professioneel voor je uitvoeren en zorgen voor een strak en duurzaam resultaat.

Het kiezen van de juiste kozijnen is voor veel mensen vaak erg lastig. Zo zijn er veel soorten materialen met elk zo hun voor-en nadelen. De meest gekozen kozijnen zijn gemaakt van kunststof, staal of aluminium. Daarnaast zijn er nog zwarte kozijnen, deurkozijnen, vensterbanken of kun je kiezen voor het laten plaatsen van een frans balkon. Voor welk type kozijn je kiest is geheel afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Je kunt altijd advies vragen aan een specialist en vrijblijvend een offerte aanvragen om de kosten voor jouw situatie in kaart te brengen. Hierdoor krijg je een goed beeld wat het plaatsen van kozijnen voor jouw situatie zal kosten. Vergeet niet dat het laten plaatsen van nieuwe kozijnen een duurzame investering in je woning zal zijn. Nadat kozijnen vakkundig geplaatst zijn gaan nieuwe kozijnen gemiddeld rond de 15 a 20 jaar lang mee.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Kunststof kozijnen

kunststof kozijn

Een veel gekozen materiaalsoort voor kozijnen is kunststof. De reden daarvoor is dat kunststof goedkoop is en ook zeer onderhoudsvriendelijk is. Daarnaast biedt kunststof een goede isolatiewaarde en gaan de kozijnen langdurig mee. Kunststof kozijnen kunnen geheel naar wens afgewerkt worden, bijvoorbeeld met een lak of verflaag in een gewenste kleur naar keuze. Hiermee kunnen de kozijnen geheel naar de stijl van je woning afgestemd worden.

De prijs van kunststof kozijnen is zeer uiteenlopend. Zo zijn er verschillende soorten kunststof die elk een andere prijs hebben. Ook verschilt de prijs per aanbieder en kunnen de plaatsingskosten sterk van elkaar verschillen.

Over het algemeen kun je rekenen op een gemiddelde prijs van ongeveer 700 tot 800 euro per m² kozijn. Bij deze prijs zijn de plaatsingskosten en de kosten voor een nieuw raam ook meegerekend.

Aluminium kozijnen

Naast houten kozijnen en kunststof kozijnen zijn aluminium kozijnen wellicht de meest populaire keuze als materiaalsoort. Aluminium kozijnen zijn zeer sterk en zijn daarnaast eenvoudig in onderhoud. De prijzen van aluminium kozijnen liggen over het algemeen iets hoger dan houten kozijnen en kunststof kozijnen en gaan dan ook net wat langer mee.

Voor aluminium kozijnen kun je rekenen op ongeveer 800 tot 950 euro per m² kozijn inclusief plaatsing en raam. Wanneer je bijvoorbeeld 4 nieuwe kozijnen voor je ramen in je woonruimte wilt van een oppervlakte van ongeveer 5,5 m², kun je rekenen op een totaal kostenplaatje van 4.500 euro.

Zwarte kozijnen

zwarte kozijn binnenshuis

Zwarte kozijnen zijn razend populair. Ze bieden een chique en stijlvol karakter aan je woning en maken je woning helemaal af. Je kunt vrijwel elk materiaal kozijnen bestellen in de kleur zwart. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor zwarte houten, aluminium of kunststof kozijnen. Zorg ervoor dat je zwarte kozijnen zorgvuldig overweegt. Wanneer je een donkere woning hebt kunnen de kozijnen namelijk niet altijd goed tot hun recht komen. Een specialist kan je hierin vaak zorgvuldig advies bieden.

Gezien je vrijwel elk type kozijn in de kleur hout kunt bestellen zijn de kosten hiervoor lastig in te schatten. Je kunt daarom het best naar de prijs van de kozijnen in de gewenste materiaalsoort en kijken en hiermee rekening houden met extra schilderkosten van ongeveer 50 euro. Wanneer je kiest voor bijvoorbeeld zwarte aluminium kozijnen, kun je rekening houden met een totale kosten van ongeveer 850 euro per m2 inclusief raam, schilderkosten en plaatsingskosten.

Deurkozijn

deurkozijn

Naast raamkozijnen zijn er uiteraard ook deurkozijnen. Met een deurkozijn zorg je voor net dat beetje extra uitstraling aan je woning. Deurkozijnen zijn verkrijgbaar in diverse materialen en kunnen worden afgewerkt met elke kleur. Hiermee kun je de kozijnen geheel aan je interieur aanpassen en zorgen voor een stijlvol geheel.

Je kunt deurkozijnen laten plaatsen in je woon-, bad- of slaapkamer, of aan de buitendeuren van je woning. Voordat je hieraan begint is het belangrijk om de gewenste materialen te kiezen. Je kunt dit het best afstemmen op je raamkozijnen. De kosten voor deurkozijnen zijn afhankelijk van het type materiaalsoort dat je kiest. Over het algemeen zijn de kosten voor deurkozijnen enorm veel lager dan raamkozijnen. De reden daarvoor is dat je geen raam hoeft te plaatsen bij een deur. Gemiddeld zijn er al deurkozijnen van rond de 30 tot 100 euro. Hierbij komen nog wel extra kosten voor het plaatsen en eventueel voor het afwerken van de deurkozijnen in een gewenste kleur.

Vensterbanken

houten kozijn met vensterbank

Een vensterbank in je woning biedt tal van voordelen. Zo kun je er je favoriete planten op zetten, waarmee je zorgt voor een sfeervol geheel. Vaak wordt een vensterbank geplaatst wanneer je ook raamkozijnen laat plaatsen. Je kunt hiervoor dezelfde materiaalsoort kiezen en dezelfde afwerking. Hiermee zorg je voor een stijlvol geheel. Uiteraard kun je ook kiezen voor een andere materiaalsoort, zoals bijvoorbeeld van natuursteen of ijzer.

Het plaatsen van vensterbanken is vaak een lastige klus, waarbij de expertise en kennis van een vakman van belang is. Je betaalt hier ongeveer 50 tot 100 euro voor per 3 meter. Deze prijs is inclusief plaatsing en materiaal. De totale kosten zijn afhankelijk van de gewenste materiaalsoort en van het uurtarief van de specialist. Om een beter beeld te krijgen van de kosten kun je altijd een vrijblijvende offerte aanvragen en de kosten voor jouw situatie in kaart laten brengen.

Stalen kozijnen

Stalen kozijnen zijn duurzaam en krachtig en geven je woning een unieke en stijlvolle uitstraling. Daarnaast geven stalen kozijnen een goede isolatiewaarde en zijn de kozijnen zeer onderhoudsarm. Stalen kozijnen dienen vaak volledig op maat gemaakt te worden en kunnen enkel geplaatst worden door een specialistische vakman.

Stalen kozijnen zijn van wege de moeilijkheidsgraad van de klus, over het algemeen duurder dan de meeste andere kozijn materiaalsoorten. Zo betaal je ongeveer 1.100 tot 1200 euro per m² voor het laten plaatsen van een stalen kozijn inclusief raam.

⇒ Vergelijk vrijblijvend offertes

Frans balkon

Wanneer je geen tuin hebt of geen ruimte voor een balkon, kun je ervoor kiezen om een Frans balkon te laten plaatsen. Dit is een soort ondiep balkon waarop je niet kunt zitten, maar dat wel een unieke sfeer biedt. Er zijn diverse soorten Frans balkon modellen. Zo kun je bijvoorbeeld een Frans balkon maken met een hekwerk of met een draaideur. Je kunt het hekwerk of de draaideur openen wanneer je een buitengevoel en extra gevoel van ruimte wilt creëren.

Het plaatsen van een Frans balkon is over het algemeen een lastige klus waarbij de expertise van een vakman van belang is. De kosten voor een Frans balkon met hekwerk is de goedkoopste optie. Hier betaal je ongeveer 200 tot 450 euro voor per m². Voor het laten plaatsen van een Frans balkon met draaideuren betaal je gemiddeld rond de 550 tot 2500 euro. Indien je de exacte kosten wilt weten voor jouw situatie kun je het best een vrijblijvende offerte aanvragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vraag een offerte aan
1. Welk type kozijnen zoek je?

2. Hoeveel kozijnen zou je graag laten plaatsen of vervangen?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.