Aluminium kozijnen: kosten en tips

Aluminium kozijnen zijn een aantrekkelijke keuze voor bedrijfspanden. Steeds vaker worden ze ook gebruikt in woning. Dat komt omdat aluminium een flink aantal gunstige eigenschappen heeft. Kozijnen van aluminium kunnen voor elke vorm en formaat ruit worden gebruikt. Ze zijn slijtvast, hebben nauwelijks onderhoud nodig en bieden een goede isolerende werking. Lees hier meer over deze kozijnen, de prijzen en de toepassingen ervan.

Wat kosten aluminium kozijnen?

De kosten aluminium kozijnen hangen af van de oppervlakte en van het precieze type. Ook hanteert de ene specialist een ander uurtarief dan de andere. Dit zijn in het kort de prijzen van verschillende soorten aluminium kozijnen.

Type kozijn Richtprijs per m²
Een vast frame €400 – €450
Kiepraam €600 – €750
Deurframe €1.500 – €2.000

De gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van een “normaal” aluminium kozijnraam liggen dus rond de €400 tot €450 per vierkante meter. Bij deze prijsindicatie zijn de materiaalkosten, arbeidskosten en het BTW-tarief inbegrepen. Je kan deze prijzen vergelijken met de aanschafkosten van andere soorten kozijnen:

kunststof kozijnen: rond de €350 tot €425 per m²

houten kozijnen: rond de €425 tot €500 per m²

Het is altijd een verstandig besluit om eerst een paar vrijblijvende offertes op te vragen voordat je met een uitvoerder in zee gaat. Zo vind je een betrouwbare vakman die voor het beste tarief jouw kozijnen kan plaatsen.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Onderhoud aluminium kozijnen

Het dagelijks onderhoud van de kozijnen is simpel. Ze kunnen samen met de ruiten gewassen worden met een sopje of glasreiniger.

Aluminium kozijnen zijn bijzonder slijtvast en hebben over een levensduur van 25 jaar lage onderhoudskosten. In die periode moet het frame af en toe flink gereinigd worden, en zou het hang- en sluitwerk minstens één keer vervangen worden. Bij een aluminium kozijn liggen de kosten daarvoor onder de 100 euro, bij kunststof kozijnen is dat rond de €150. Het onderhoud van houten kozijnen is veel duurder – die moeten in een periode van 25 jaar minimaal twee keer geschilderd worden om ze tegen verwering en rot te beschermen. Dat kost in totaal al snel €600.

Zijn aluminium kozijnen duurzaam?

Aluminium ramen zijn goed bestand tegen slijtage en verwering. De gemiddelde levensduur van nieuwe kozijnen ligt rond de 50 jaar. Het materiaal is licht maar erg hard, en ongedierte en schimmels krijgen er geen vat op. Aluminium roest niet, zet niet uit in hitte, scheurt niet, is niet gevoelig voor vorst en verkleurt nauwelijks in de felle zon. Ook de beschermlaag (die tegenwoordig veel beter is dan vroeger) heeft nauwelijks te leiden van externe schadefactoren. De duurzaamheid zie je ook terug in de lage kosten die je maakt voor het onderhoud van de kozijnen.

Kunststof kozijnen zijn meestal de goedkoopste optie. Maar in vergelijking zijn kunststof kozijnen een stuk minder duurzaam. Er komen makkelijker krassen op, wat snel opvalt en de kozijnen minder mooi maakt. Kozijnen van kunststof kunnen net zo lang meegaan als aluminium exemplaren – maar worden veel sneller minder mooi, wat ten koste van het uiterlijk van je woning gaat.

Houten kozijnen vergen veel meer onderhoud dan aluminium kozijnen. Veel mensen vinden wel dat hout een fijnere, ouderwetse uitstraling heeft. Ook is hout makkelijker om spijkers en schroeven in te plaatsen dan aluminium. Kozijnen van hardhout kunnen een langere levensduur hebben dan die van aluminium. Hardhouten kozijnen zijn echter behoorlijk aan de prijs.

⇒ Vergelijk vrijblijvend prijzen

Nadelen aluminium kozijnen

Aluminium is een mooi, licht en modern materiaal dat veelzijdig is. Voor de meeste toepassingen voldoet een frame van aluminium uitstekend, en heeft de woningeigenaar er jarenlang veel plezier van. Toch kleven er een paar nadelen aan het materiaal:

Een nadeel van aluminium is dat, mocht er toch slijtage of schade optreden, het materiaal niet makkelijk te repareren is. Dat gaat eenvoudiger met kozijnen van hout of kunststof.

Een aluminium frame is minder geschikt om een zonwering op te monteren. Wil je graag zonweringen op je nieuwe kozijnen laten zetten? Meld dat bij de uitvoerder – die kan je vertellen wat er allemaal mogelijk is.

Voordelen aluminium kozijnen

Kozijnen

In het algemeen, en in vergelijking met andere types kozijnen, is aluminium een gebruiksvriendelijk materiaal. Het biedt onder andere de volgende pluspunten:

Aluminium is erg sterk. Daardoor kan het materiaal gebruikt worden om zware, hoge en brede ruiten in aan te brengen. Het is ook een prima keuze voor grote schuifpuien. Ook zijn deze kozijnen goed bestand tegen in braak – een aluminium frame met solide hang- en sluitwerk is alleen met groot materiaal open te breken.

Dit materiaal heeft subtiele naden tussen de verschillende delen, waardoor het frame uit één stuk lijkt te bestaan. Dit zorgt voor een nettere en strakkere afwerking dan andere materialen.

Aluminium kozijnen kunnen makkelijker op maat besteld worden dan kozijnen van andere materialen. Dat maakt dit een goede keuze als je bijzondere (grote of uniek gevormde) ruiten wilt plaatsen.

Een ander voordeel van zo’n frame is de sterke isolerende werking. De kozijnen zijn vaak de plek waarlangs de meeste hitte uit de woning ontsnapt – zeker als er hoogrendementsglas voor de ruiten wordt gebruikt. Aluminium wordt niet voor niets gebruikt om warm voedsel warm te houden – het laat nauwelijks hitte door. Dit betekent dat je minder stookkosten in de winter hebt en van een aangenaam woonklimaat geniet. Aluminium kozijnen blokkeren ook de zomerhitte en zorgen dat het binnenshuis lekker koel blijft.

In tegenstelling tot kunststof, ander metaal en vooral hout is aluminium maatvast. Dat betekent dat het niet uitzet of krimpt door hitte, vorst, wisselende vochtgehaltes en andere invloeden. Het behoudt zijn vorm uitstekend. Dat maakt het extra geschikt voor (zeer) grote raamconstructies, die niet gedragen kunnen worden door andere materialen.

Aluminium kozijnen in verschillende kleuren

De mogelijkheden om deze kozijnen te kleuren is bijna onbeperkt. Aluminium heeft een zeer sterke hechting met lak. Daardoor kunnen de kozijnen in elke gewenste RAL kleur worden opgeleverd. Ook kan er een kleurloze coating gebruikt worden, waarbij de stralende, zilverachtige kleur van het metaal zichtbaar is. Sommige leveranciers kunnen het aluminium coaten met een structuurcoating (waardoor men op de kozijnen betere grip krijgt) of coating die extra goed bestand is tegen zout (voor toepassingen in de buurt van zeewater).

Voordelen van aluminium kozijnen door een vakman laten zetten

Het inhuren van een expert voor deze klus heeft flinke voordelen. Zelf een nieuw kozijn plaatsen is lastig en heeft bovendien nauwelijks speling – het frame moet op de millimeter nauwkeurig geplaatst worden. Ook moet het zo in de muur bevestigd worden dat het het gewicht van de ruit kan dragen. Het moet verder naadloos met de muur geïntegreerd worden, omdat er anders koudebruggen ontstaan waarlangs veel warmte naar buiten toe weglekt.

Zeker als de te vervangen kozijnen moeilijk bereikbaar zijn, helpt een vakman je uit de brand. Hij weet bijvoorbeeld hoe hij veilig een dak of goot betreedt en de klus uitvoert zonder schade aan je dak. Voor zeer hoge of zeer lastig bereikbare plekken kan hij een steiger of een hoogwerker regelen. Een vakman kan bovendien de restanten van je oude kozijnen en ander puin voor je afvoeren.

Vraag offertes aan en krijg kozijnen tegen de laagste prijs

Overweeg je om je nieuwe kozijnen door een vakman te laten plaatsen? Dan is het altijd aan te raden om meerdere gratis offertes aan te vragen. Er kunnen behoorlijke verschillen zitten tussen de tarieven van de ene of de andere vakman – terwijl ze precies dezelfde klus uitvoeren! Vraag dus een paar offertes op, vergelijk ze op je gemak, en je ziet precies welke vakman voor jou de beste keuze is.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vraag een offerte aan
1. Welk type kozijnen zoek je?

2. Hoeveel kozijnen zou je graag laten plaatsen of vervangen?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.