Zwarte kozijnen: de nieuwe trend + prijzen en advies

Een van de belangrijke woontrends op dit moment zijn zwarte kozijnen.  Hoewel zwarte kozijnen wat minder opvallend zijn dan een gehele zwarte gevel, kun je er toch een statement mee maken. Zeker wanneer je besluit de kozijnen te combineren met witte muren creëer je een contrast waarbij de ramen heel erg opvallen. Wat kosten zwarte kozijnen eigenlijk? Hoe zit het met houten kozijnen zwart verven? En juist met aluminium of stalen kozijnen? Wat zijn de voor- en nadelen van zwarte kozijnen? Je leest het hier.

Zwarte kozijnen: de laatste interieurtrend

Zwarte kozijnen mogen de laatste tijd dan wel extra populair zijn geworden, ze zijn natuurlijk niet nieuw. Het is zelfs zo dat stalen, zwarte, kozijnen al een hele tijd gebruikt worden. Een aantal eeuwen geleden kwamen ze heel veel voor in magazijnen en fabrieken. Daarna werden ze meer gebruikt voor chiquere panden, zoals dure huizen en lofts. Zwarte kozijnen geven een huis een industriële, moderne en luxe uitstraling, zowel binnen als buiten. Hoewel dit natuurlijk heel goed past bij een huis dat verder ook modern of industrieel is, hoeft dat absoluut niet. Het is ook heel goed te combineren met andere stijlen.

zwarte kozijn binnenshuisBij zwarte kozijnen denken mensen al snel aan de gevel van een huis. Uiteraard kun je zwarte kozijnen ook binnen gebruiken, dat geeft misschien een nog wel veel mooier effect in je interieur. Je kunt daardoor een heel mooi en opvallend contrast creëren in bijvoorbeeld je woon- of slaapkamer. Aan de buitenkant kiezen voor zwarte kozijnen is een gewaagde keuze, vooral omdat dan iedereen het ziet. Misschien is dat juist wel wat je wil of vind je dat helemaal niet erg. Bedenk wel goed of het past bij de gevel van je huis en dan met name bij de kleur hiervan. Wanneer je een lichte kleur gevel hebt geven zwarte kozijnen een heel mooi contract, als je al een donkere kleur gevel hebt is dit veel minder.

Bij een trend is het wel vaak verstandig om je af te vragen of het een blijvende trend is of dat het tijdelijk heel populair is. Het zou zonde zijn om zwarte kozijnen te nemen en er dan vrij snel achter te komen dat het eigenlijk helemaal niet meer populair is, als je daar waarde aan hecht natuurlijk. Misschien vind je het wel gewoon mooi en interesseren trends je niet zoveel. Dan moet je het zeker doen. Het is ook lastig te zeggen of dit nu een blijvende trend is of niet. Wat je wel ziet is dat zwart op meerdere gebieden in opkomst is, zowel qua interieur als bij de buitenkant van huizen. Dat zou erop kunnen duiden dat zwart nog wel een tijdje populair blijft, maar je weet het maar nooit. Doe daarom vooral wat je zelf mooi vindt.

Interieur inrichten met zwarte kozijnen

Zwarte kozijnen kun je in vrijwel elk interieur verwerken. Het maakt niet zoveel uit of je een modern huis hebt, een industrieel appartement, een oude boerderij of een klassieke woning. Zwarte kozijnen kunnen overal, zeker omdat je er zoveel kanten mee op kunt. Zwarte kozijnen of deuren geven je interieur een luxe uitstraling. Zeker als je het combineert met glas krijg je er veel licht en een gevoel van ruimtelijkheid voor terug. Wat je veel ziet is een glazen wand met zwarte kozijnen, die tussen bijvoorbeeld de woonkamer en keuken wordt geplaatst. Dit zorgt voor een hele mooi scheiding zonder dat de ruimte klein aanvoelt of dat er licht verloren gaat. Een ideale oplossing als je niet zoveel ruimte hebt maar toch een scheiding wil aanbrengen, of wanneer je gewoon houdt van meerdere ruimtes.

Wat kosten zwarte kozijnen?

De prijs van zwarte kozijnen is natuurlijk niet onbelangrijk als je overweegt om ze te nemen. Dit is dan ook een vraag die veel mensen stellen. Net als met heel veel dingen is het lastig te zeggen hoe duur het nou precies is. Het hangt van veel factoren af en dan vooral van het materiaal. Als je het zo goedkoop mogelijk wil houden is hout de beste optie, aluminium zit in het midden en het duurst zijn stalen kozijnen.

Type kozijn Richtprijs per m²
Houten kozijn zwart verven €575 – €800
Zwarte aluminium ramen €625 – €875
Stalen kozijnen in het zwart €800 – €1.200

Deze prijzen bevatten de kosten voor de montage en de plaatsing.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Zwarte kozijnen en verschillende materialen

zwarte deurkozijnenAls we het hebben over zwarte kozijnen gaat het natuurlijk vooral om de kleur. Als het je puur om de zwarte kleur gaat is je houten kozijnen zwart verven de goedkoopste optie. Als je zwarte kozijnen hebt uiteraard. In principe is dat ook geen moeilijke klus, die je zelf zou kunnen uitvoeren.

Zwarte aluminium kozijnen zijn qua prijs de gemiddelde optie, hoewel dit altijd veel hoeft te verschillen van de andere materialen. Zwarte aluminium kozijnen zie je vaak bij wat oudere huizen die het willen doen lijken op stalen kozijnen. Ook juist bij hele moderne woningen zie je regelmatig zwarte aluminium kozijnen. Dit geeft een huis een hele moderne uitstraling.

De laatste optie is stalen kozijnen in het zwart. Dit is een hele mooie oplossing, maar dus ook de duurste. Hiermee creëer je wel een luxe uitstraling en een groot contrast. Kijk daarnaast ook heel goed naar kleur. Als je een moderne uitstraling wil voor je huis is een mat zwarte tint het beste. Wil je juist die klassieke stijl? Ga dan voor een hoogglans zwarte kleur.

⇒ Vergelijk offertes

Voordelen van zwarte kozijnen

Wat zijn de voordelen van zwarte kozijnen precies? Ten eerste willen we zeggen dat als jij zwarte kozijnen mooi vindt er eigenlijk alleen maar voordelen aan zitten. Zwarte kozijnen aan de gevel zorgen voor een opvallende woning en als je dat leuk vindt is het helemaal prima. Zwarte kozijnen aan de binnenkant geven nog wat extra voordelen. Zwarte kozijnen accentueren namelijk het uitzicht naar buiten. Het lijkt op lijnen van schaduw en ze vallen niet zo op, waardoor je buiten meer ziet. Zeker als je in een mooie omgeving woont is dat natuurlijk mooi meegenomen. Je ziet ook vaak bij woningen of andere gebouwen in of aan het bos dat de kozijnen zwart zijn, omdat het effect van de omgeving dan nog groter wordt.

Nadelen van zwarte kozijnen

Zitten er ook nog nadelen aan zwarte kozijnen? Jazeker, elk voordeel heeft zijn nadeel zullen we maar zeggen. Zwarte kozijnen hebben een belangrijk nadeel, hoewel dit wel al een stuk minder is dan vroeger. Donkere kleuren absorberen warmte en licht, en zwart is natuurlijk de donkerste kleur. De zwarte kozijnen kunnen hierdoor heel warm worden, wat vooral zo is bij houten kozijnen. De kozijnen kunnen hierdoor uitzetten en kromtrekken. Bij aluminium of stalen kozijnen heb je dit probleem niet, behalve dat het warm kan aanvoelen.

In het verleden gaven ook stalen kozijnen overigens een behoorlijk nadeel. Staal is namelijk een goede geleider van zowel warmte als kou, wat het niet gunstig maakt voor de isolatie in huis. Tevens is er een grotere kans op ongewenste vochtvorming. Dat houdt ook in dat je meer je best moet doen om het warm te houden en dat kost je natuurlijk ook elke maand meer geld. Tegenwoordig is dat echter heel goed op te lossen en heb je vrijwel geen last meer van dat nadeel. Zeker in combinatie met dubbel glas is de isolatie van stalen kozijnen tegenwoordig prima in orde.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vraag een offerte aan
1. Welk type kozijnen zoek je?

2. Hoeveel kozijnen zou je graag laten plaatsen of vervangen?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.