Houten kozijnen: prijzen, voor- en nadelen

Houten kozijnen bieden een uitstekende levensduur en geven een natuurlijke en authentieke uitstraling aan je woning. In het onderstaande artikel lees je meer over houten kozijnen, hoe de prijs van houten kozijnen zoal bepaald wordt, wat kunststof kozijnen met houtlook zijn en wat schuifpui hout is. Ook lees je hierin meer over wat dubbelglas plaatsen in bestaande ramen zoal inhoudt.

Wat kosten houten kozijnen?

Houten kozijnen zijn een duurzame investering in je woning. Zo hebben houten kozijnen een lange levensduur als je ze goed onderhoudt.  De prijs van houten kozijnen is echter sterk uiteenlopend en hangt samen met diverse factoren, zoals de kwaliteit en het type hout. Hoeveel geld je exact kwijt bent hangt daarnaast af van de specialist die de kozijnen voor je plaatst en de grote van de kozijnen.

Gemiddeld kun je rekening houden met materiaalkosten van ongeveer 145 euro per raam. Hier komt nog ongeveer 30 tot 50 euro aan raamkosten bij, afhankelijk van het type raam.

Daarnaast is de prijs afhankelijk van diverse factoren, en kan de prijs van houten kozijnen hierdoor sterk uiteenlopen.

De totale prijs van houten kozijnen is lastig te bepalen en verschilt sterk per situatie. Wanneer je graag een zo compleet mogelijk overzicht wilt van je totale kosten, kun je het best vrijblijvend een offerte aanvragen. Hiermee krijg je een overzichtelijk beeld van de geschatte kosten voor jouw persoonlijke situatie. Je kunt daarnaast een specialist om advies vragen over de juiste materiaalkeuze en de meest geschikte afwerking van de kozijnen.

Hoe wordt de prijs van houten kozijnen bepaald?

De prijs van houten kozijnen kan door diverse factoren beïnvloed worden, namelijk door de kwaliteit, het type hout, het soort glas en door eventuele extra opties die je wilt toevoegen aan het kozijn. Daarnaast hangt de prijs sterk samen met het uurtarief van de specialist. Elke specialist rekent namelijk zo zijn eigen prijs en de totale kosten kunnen hierdoor flink variëren.

  • De kwaliteit heeft een grote invloed op de prijs van je kozijnen. Zo zijn er kozijnen die beter bestand zijn tegen weersomstandigheden dan andere. Om de kwaliteit te beoordelen kun je kijken naar diverse keurmerken, zoals het keurmerk KOMO-keurmerk, het Politiekeurmerk Veilig Wonen, of het SKG-keurmerk. Daarnaast is het altijd aan te raden om de kozijnen bij een erkend installatiebedrijf te bestellen. Hiermee ben je gegarandeerd van hoogwaardige kozijnen en kun je vertrouwen op goede service, veiligheid en milieuvriendelijkheid.
  • Naast kwaliteit heeft het type hout invloed op de totale kosten. Zo betaal je vaak meer voor hardhout dan voor zachthout. Voor hardhout, zoals Merbau, Meranti of Afzelia betaal je al snel 20 tot 50 euro extra per kozijn. Hardhout gaat echter wel langer mee en is daarmee vaak een duurzamere investering.
  • Ook het type glas beïnvloed de prijs van houten kozijnen. Over het algemeen geldt dat hoe dikkere ramen je hebt, hoe beter deze ramen isoleren. Vaak worden kozijnen geleverd met standaard HR++ glas. Dit is een goed isolerend glas dat weinig kou doorlaat. Daarnaast zijn er nog andere glassoorten waaruit je bij de meeste installatiebedrijven kunt kiezen, zoals een beter- of een slechter isolerend glas, veiligheidsglas of een zelfreinigend glassoort.
  • Ten slotte zijn er nog eventuele extra opties die de prijs van houten kozijnen kunnen beïnvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om de kozijnen te voorzien van een ventilatieroosters, van horren, van een zonwering, van rolluiken of door de kozijnen zorgvuldig af te laten werken met een bepaalde kleur naar wens.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Kunststof kozijnen houtlook

kunststof kozijnen houtlook

Tegenwoordig is het een populaire keuze om te kiezen voor kunststof kozijnen met een houtlook. Deze kozijnen bieden de voordelen van kunststof, namelijk geluiddempend, onderhoudsvrij, recyclebaar en vochtwerend, en hebben alsnog het karakteristieke uiterlijk van houten kozijnen.

Kunststof kozijnen met houtlook zijn over het algemeen zeer voordelig. Zo kun je al kunststof kozijnen laten plaatsen voor ongeveer 100 euro. De totale kosten zijn echter afhankelijk van de specialist die de kozijnen plaatst en de gewenste kwaliteit van de kozijnen. Om een beter beeld te krijgen van de totale kosten voor het laten plaatsen van kunststof kozijnen kun je het best diverse offertes met elkaar vergelijken en een exacte prijsaanvraag doen.

Schuifpui hout

houten schuifpuien

Schuifpuien van hout zijn zeer populair en zijn zowel terug te zien in moderne huizen als in wat oudere authentieke woningen. Een schuifpui van hout biedt je woning een karakteristieke look dat goed aansluit bij je kozijnen. Schuifpuien van hout beschermen je woning tegen weersinvloeden en geluidshinder en zorgen voor een aangename leefsfeer. Je kunt zowel buiten- als je binnenterrein sluiten met houten schuifpuien.

Een houten schuifpui is een redelijk goedkope soort schuifpui. Zo betaal je gemiddeld minder dan 3.000 euro voor een houten schuifpui, terwijl andere materiaalsoorten kunnen oplopen tot een bedrag van rond de 5.000 euro. De prijs is echter sterk afhankelijk van de specialist die de schuifpui plaatst en van het type materiaal dat je kiest.

Dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen

houten kozijnen

Wanneer je dubbel glas wilt laten plaatsen in bestaande ramen kun je hier het best een specialist voor inschakelen. Vaak dienen de kozijnen dan namelijk volledig vervangen te worden. Een specialist kan je adviseren over de juiste materiaalkeuze en over het beste dubbel glas dat geplaatst kan worden.

De kosten voor het laten plaatsen van dubbel glas in bestaande houten ramen zal neer komen op een bedrag van rond de 3000 euro inclusief montage. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat wanneer je investeert in dubbel glas, je op lange termijn flink kunt besparen op je energiekosten. Door een betere isolatiewaarde van je woning hoef je minder hard te stoken in de winter en blijven de kosten dus een stuk lager dan wanneer je slechts enkel glas hebt.

⇒ Vergelijk gratis offertes

Voor- en nadelen houten kozijnen

houten raam

Houten kozijnen hebben zowel voor- als nadelen. Het belangrijkste voordeel van houten kozijnen, en de reden waarom veel huiseigenaren kiezen voor houten kozijnen, is het natuurlijke en authentieke karakter van houten kozijnen. Houten kozijnen geven sfeer aan de woning en kunnen in elke stijl afgewerkt worden.

Een ander groot voordeel van hout, ten opzichte van materialen zoals kunststof, is dat hout gemakkelijk te onderhouden is. Vaak kan het na enkele jaren simpel opgeknapt worden met behulp van een schilderbeurt en dien je het hout zelden te vervangen.

Ook hebben houten kozijnen een uitstekende isolatiewaarde en bieden de kozijnen een optimale bescherming tegen weersomstandigheden. Hiermee ben je verzekerd van goede kwaliteit en een lange levensduur van de kozijnen.

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen te noemen over houten kozijnen. Zo geven experts bijvoorbeeld aan dat kunststof over het algemeen vaak brandveiliger is dan hout. Ook zijn er tegenwoordig vele kunststof kozijnen die dezelfde uitstraling bieden als houten kozijnen. Hierdoor zijn ze vrijwel niet te onderscheiden van echte houten kozijnen. Daarnaast geldt over het algemeen ook dat de kosten voor kunststof kozijnen een stuk lager zijn dan de kosten voor houten kozijnen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vraag een offerte aan
1. Welk type kozijnen zoek je?

2. Hoeveel kozijnen zou je graag laten plaatsen of vervangen?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.