Kozijnen plaatsen

Kozijnen zijn er in vele soorten en maten. Van een klein kozijntje in bijvoorbeeld de badkamer tot aan een groot kozijn over de gehele verdiepen of bijvoorbeeld een deurkozijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze veel van elkaar verschillen. Zowel uiteraard in de afmeting als in de kosten. Het plaatsen van het ene kozijn is dan ook veel moeilijker dan het andere kozijn. Graag geven we je meer informatie over dit onderwerp door de kosten en de eventuele opties te bespreken.

Kan ik zelf kozijnen plaatsen?

We beginnen door te kijken hoe je een standaard variant met een afmeting van ongeveer één bij één meter eventueel zelf kan plaatsen, hierbij laten we een deurkozijn buiten beschouwing. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het plaatsen is niet voor iedereen weggelegd. Enige technische kennis is hierbij wel gewenst.

Laat je de installatie van je nieuwe kozijnen toch liever over aan een vakman? Dan kan je besparen door op voorhand verschillende offertes te vergelijken. Dat kan helemaal gratis.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Stappenplan

kozijnen plaatsen

Moet er een hele nieuwe geplaatst worden, dan heb je meer professioneel gereedschap nodig. Voor een dergelijke klus raden we aan een vakman in te schakelen. Deze beschikken vaak over het juiste materiaal en de nodige ervaring. Is er reeds een kozijn op deze plek aanwezig, volg dan de onderstaande stappen.

Het is belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. De beste manier om goed voorbereid te zijn, begint met het opmeten van het gehele kozijn. Bereken en meet de maat van het kozijn dat je wilt gaan plaatsen. Kijk of de huidige constructie van jouw huis het aankan om deze aanpassing uit te laten voeren. Indien je het niet zeker weet, neem dan contact op met een specialist die je hierover meer informatie kan geven.

Na het berekenen en uitmeten van het kozijn komt het selecteren van de juiste optie dat aan jouw wensen voldoet. De materiaalkeuze is hierbij een belangrijke factor. Zeker bij zelf plaatsen van een kozijn wordt vaak aangeraden om hout te gebruiken. Metalen en kunststoffen kozijnen komen erg nauw. Op het moment dat er ook maar iets verkeerd is gemeten is de kans groot dat het kozijn niet meer past. Met een houten variant kan vaak nog een aanpassing worden gedaan. Andere opties die bekeken moeten worden zijn eventuele deuren, draaikiepramen of inzethorren. Hier zullen we later nog iets dieper op ingaan.

Nu je je nieuwe kozijnen hebt besteld is het belangrijk om het juiste gereedschap voor de hand te hebben. Zoals het gezegde luidt is dat ook hier het geval: goed gereedschap is het halve werk. Uiteraard kunnen een werkbril, handschoenen en een bouwhelp niet ontbreken. Er wordt gewerkt met zwaar materiaal wat kan splinteren. Beschermende kleding is daarom letterlijk van levensbelang bij deze klus. Je hebt een waterpas nodig om het recht te zetten. Niemand zit er op te wachten om naar buiten te kijken door een raam wat scheef gemonteerd is. Een hamer, schroevendraaier en boormachine zijn nodig om het goed vast te kunnen zetten. Ook schroeven, spijkers en pluggen kunnen dan uiteraard niet ontbreken. Om alles goed af te dichten heb je als laatste ook tochtrubbers en kit of pur nodig. Door de combinatie van deze materialen kun je ervoor zorgen dat het tochtvrij wordt geplaatst. Het is daarnaast ook slim om een tweede en/of derde persoon te vragen. Zeker in het geval van een groot kozijn kan dit gevaarte redelijk wat kilo’s met zich meebrengen.

Alle spullen zijn voorradig en er kan gestart worden. Bekijk hoe het oude kozijn gemonteerd zit en verwijder deze volledig. Onthoud goed hoe deze vast zit. Het nieuwe kozijn kan op deze manier vaak terug geplaatst worden. Als het kozijn weg is, kan het nieuwe kozijn geplaatst worden. Het is vaak nodig om het nieuwe kozijn goed af te stellen. Hier zijn speciale setjes voor verkrijgbaar bij diverse bouwmarkten. Zodra het kozijn op de goede plek zit kan deze gemonteerd worden. Maak hem vervolgens goed vast en werk het geheel netjes af.

Welke kosten heb je als je zelf kozijnen wil plaatsen

Het voordeel van het zelf plaatsen van een is uiteraard het feit dat je er geld mee bespaart. Je hoeft immers niet te betalen voor het arbeidsloon van de timmerman die deze voor je monteert. De kosten voor het plaatsen van een kozijn zonder gebruik van een vakman zijn dan ook enkel de materialen en het eventuele gereedschap wat aangeschaft moet worden. In de verscheidene kozijnen zitten een hoop verschillen qua prijs. Om je een beeld te geven van de kosten voor een kozijn, gebruiken we in dit voorbeeld een kozijn met een oppervlakte van één vierkante meter. De goedkoopste variant op de markt is de kunststoffen variant.

Type kozijn Richtprijs
Kunststof kozijnen €300 – €400
Houten kozijnen vanaf €400
Aluminium kozijnen €500 – €900

Deze betreffende prijzen zijn gebaseerd op een kozijn met HR++ glas. Vanzelfsprekend zullen beter geïsoleerde ramen ook een duurdere eindbedrag geven.

⇒ Vergelijk gratis offertes

Kozijnen laten plaatsen door specialist: kosten

Zie je het toch niet zitten om deze kozijnen zelf te plaatsen, dan kan het eventueel een optie zijn om deze door een vakman te laten plaatsen. Zeker vakmannen die vaker met dit bijltje gehakt hebben zullen een standaard kozijn met de eerder genoemde afmetingen en specificaties binnen een halve dag plaatsen.

Op basis van een uurloon van 40 euro per uur zal dit dan uitkomen op ongeveer tweehonderd euro voor het laten plaatsen van één kozijn. Dit geld kan dus bespaard worden op het moment als je ervoor kiest om deze zelf te monteren. Bedenk hier wel bij dat eventuele schade die je zelf toebrengt aan het kozijn, zullen niet verzekerd zijn. Vaak is het dus een slim idee om toch deze eenmalige kost te betalen. Zo loop je ook geen isolatiepremies mis wanneer je voor HR++ glas en Triple glas kiest. Bovendien weet je zeker dat je ramen niet zullen tochten, veilig worden gemonteerd en dat je bij een specialist terecht kan wanneer je hulp nodig hebt na de plaatsing.

⇒ Vergelijk prijzen

Waar moet je op letten voor je de kozijnen plaatst?

kunststof kozijnen

Er zijn enkele punten waar je goed op moet letten tijdens het plaatsen van een kozijn. Allereerst is het zoals eerder aangegeven van belang om alles goed te meten. Dit zal je achteraf een hoop tijd en moeite schelen. Om een raam goed af te stellen kan er gebruik gemaakt worden van speciaal gereedschap. Door deze hulpmiddelen kan het raam veel sneller op de juiste plek staan, wat eventuele schade aan het kozijn kan voorkomen. Zodra je het uit de verpakking haalt en wilt gaan plaatsen, vervalt eventuele garantie door eigen toedoen. Laat je het vallen of tik je hem net op een goed, waardoor er een barst in de ruit zit? In een dergelijk geval maak je geen aanspraak op een vergoeding.

Kozijnen vervangen

Wil je kozijnen vervangen? Bedenk dan goed of het huidige variant volstaat aan jouw wensen. Op het moment dat het kozijn vervangen moet worden is het misschien een goed idee om het hele kozijn aan te laten passen. Zo kun je gemakkelijk voor een grotere variant kiezen door het betreffende gat iets groter te maken. Let er hierbij wel op dat de constructie van je huis dit toelaat. Het kleiner maken van een kozijn kan in sommige gevallen wel een probleem opleveren. Zeker als je gevel iets ouder is zal het opvallen dat er nieuwe bakstenen zijn gebruikt.

Inzethor plaatsen

Op het moment als je een nieuw kozijn gaat of laat plaatsen is het van belang om over een inzethor na te denken. Een inzethor is namelijk vaak een optie die gelijk met het kozijn mee besteld kan worden. Door de hor direct bij het kozijn te kopen kan het voorkomen dat je hier een korting over berekend krijgt. Naast dit financiële voordeel kun je er op deze manier voor zorgen dat de hor in gelijke kleuren van het kozijn wordt geleverd. Zodra het kozijn al een tijdje buiten staat is de kans groot dat deze verkleurd. Het kozijn en de hor zullen dan beiden een afwijkende kleur hebben.

Zeker in de zomer als het warmer wordt kan een inzethor erg goed van pas komen. Deze afscheiding gemaakt van gaas voorkomt dat je slaapkamer of woonkamer in de avond vol zit met ongewenste gasten. Zo houdt een inzethor vrijwel alle insecten buiten die je liever niet in je kamer hebt. Het is wel van belang dat je vraagt hoe de hor uit het kozijn te halen is. Sommige varianten zitten namelijk redelijk vast in het kozijn, waardoor het best een gedoe kan zijn om deze eruit te halen.

Draaikiepraam in bestaand kozijn plaatsen

draaikiepraam plaatsen

Soms kan het voorkomen dat je een kozijn ook wilt openen, dit om bijvoorbeeld je kamer te laten luchten. In een dergelijk geval is het aanschaffen van een kozijn met draaikiepraam een goede optie. Doormiddel van een draaikiepraam kan het op drie manieren gebruikt worden. Op het moment dat deze gesloten is zal het functioneren als een normaal kozijn. Draai je deze één slag dan zal het raam in zijn geheel open kunnen door hem naar je toe te trekken. Dit kan handig zijn als je snel je kamer wilt laten luchten of bijvoorbeeld dekbedden naar buiten wilt laten hangen. De derde optie kan gebruikt worden als je de hendel nog een kwartslag naar rechts draait. Het raam zal nu van boven iets gekanteld kunnen worden. Ben je niet thuis en wil je toch je kamer laten luchten, gebruik dan deze functie. Niemand kan door het raam naar binnen komen en hij blijft op een kier openstaan. Dit is een ideale manier om je kamer constant te laten luchten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vraag een offerte aan
1. Welk type kozijnen zoek je?

2. Hoeveel kozijnen zou je graag laten plaatsen of vervangen?

3. Beschrijf je project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.